top of page

De Keten van Uitstelgedrag Breken: Hoe Begeleiding Helpt het Obstakel te Overkomen

Foto van schrijver: Kirsten OtterspoorKirsten Otterspoor



Welkom terug bij een blog van Praktijk Otterspoor. De meeste van ons hebben weleens te maken gehad met uitstelgedrag. Vandaag wil ik ingaan op waar dit gedrag vandaan komt en hoe begeleiding je hierbij kan ondersteunen.


De wortels van uitstelgedrag

Of het nu faalangst is of omdat de taak te overweldigend is, of geen motivatie, het begrijpen van de kern van het probleem is een eerste stap in het loskomen uit het gedrag. Uitstelgedrag opereert vaak vanuit een zelf-vervullende cyclus. Het onderzoeken en ontwikkelen van bewustzijn en het aangaan van reflectiemomenten helpt om te ontdekken wat de patronen en triggers zijn. Wanneer je dit samen met een begeleider onderzoekt kunnen er waardevolle inzichten worden opgedaan in jouw gedragsneigingen en patronen, wat kan leiden naar een op maat gemaakte strategie voor het tegengaan van dit probleem.


Realistische doelen en prioriteiten stellen

Het start met het zetten van realistische doelen en taken prioriteren. Leer hoe je grote taken opbreekt in kleinere taken, want behapbare stappen geven een gevoel van voldoening en vermindert daarmee de kans op uitstelgedrag. Met het geven van duidelijke, gestructureerde begeleiding en het stellen van doelen kunnen mensen met uitstelgedrag navigeren door een zee van taken met een vergroot gevoel van helderheid en doelgerichtheid.


Een gestructureerde routine

Uitstelgedrag ontstaat ook vaak vanuit een afwezigheid van structuur. Een georganiseerd rooster kan ondersteunen in discipline en verantwoording, wat het moeilijker maakt om uitstelgedrag te vertonen. Een begeleider kan eventueel ondersteunen in het structureren van de taken waarbij in de routine rekening gehouden wordt met vaste tijdsloten voor verschillende taken.


Een positief perspectief

De kracht van een positieve manier van denken moet niet onderschat worden in het gevecht tegen uitstelgedrag. Vaak maken we taken groter in ons hoofd dan dat ze werkelijk zijn. Door een positief en realistisch perspectief in te nemen kunnen obstakels veranderen in mogelijkheden tot groei. Een begeleider kan ondersteunen in het nemen van een ander perspectief. Door het leren van je eigen gedrag te begrenzen, maar ook met zelfcompassie ernaar te kijken, kunnen mensen loskomen uit de cyclus van negatieve gedachten die bijdragen aan het uitstelgedrag.


Conclusie

Bij Praktijk Otterspoor erkennen we dat uitstelgedrag een veelvoorkomende uitdaging is waar mensen tegen aanlopen. Door het leren waar het gedrag vandaan komt, het zetten van realistische doelen, gestructureerde routines, een positief perspectief en eventueel begeleiding zou het gedrag in grote mate verminderd kunnen worden. Onthoud, met de juiste begeleider, is elke stap een overwinning van uitstelgedrag. Spreekt dit je aan? Laten we samen op een reis van groei en succes gaan.


-Praktijk Otterspoor

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Beeldende therapie &

Persoonlijke begeleiding

06-82 45 57 41 | info@praktijkotterspoor.com

Omgeving Haaglanden

Bereikbaar van maandag t/m vrijdag

Tussen 10 .00 en 18.00

overige informatie:

KVK: 89264967

AGB praktijk: 90092159

  • LinkedIn - White Circle
  • Instagram
  • YouTube - White Circle
  • Facebook

Bedankt voor het bericht! U krijgt zo snel mogelijk een reactie.

© 2023 by Praktijk Otterspoor. Proudly created with Wix.com

bottom of page